Teknede Yemek ve Alışveriş

Teknede yemek ve alışveriş işleri genelde teknelere göre değişmektedir. Her teknenin açıklama bölümünde bu bilgileri size aktarmış bulunmaktayız. Genel olarak teknede yemek ve alışveriş işi iki şekilde gerçekleşir.

İlk olarak mürettebatsız bir tekne kiraladıysanız, bu alışveriş tekneyi kiralayan misafirlerimiz tarafından gerçekleştirilir. Seyir öncesi tatilin kaç gün yapılacağı belirlenir ve ardından bu gün sayısına göre alışverişinizi tamamlarsınız. Teknelerimizde bulunan dolaplarımızda ise bu yiyecekleri muhafaza edebilirsiniz. Teknelerimizin mutfaklarında bulunan tava, tencere, ocak, çatal, kaşık vs. alet edevatla da yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.

İkinci olarak mürettebatlı bir tekne kiralarsanız ve alışverişi siz yapmak istemezseniz, isteğiniz doğrultusunda mürettebatımız erzak alışverişinizi yapar ve alışveriş ücreti tekneye giriş yaparken tahsil edilir. Daha sonra yemekler de istekleriniz doğrultusunda mürettebat tarafından 3 öğün hazırlanır. Ayrıca seyre çıktıktan sonra almayı unuttuğunuz bir erzak olursa da bazı marketlerin teknelere servisleri bulunmaktadır.

Yemek Yapmak

Teknede yemek yapmak tahmin edileceği üzere zor ve çok zahmetli bir iştir. Sabit bir alan yerine dalgaların hareketleriyle sallanan bir alanda yemek yapmak çok daha zordur. Bu zorluğu bir nebze hafifletmek adına planlı çalışmak çok önemlidir. Bunlara bir göz atacak olursak;

Yemek yapmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan bütün gereç ve malzemeler hazırlanmalıdır. Zira yemek karıştırmaya başlandıktan sonra malzeme aramak çok zahmet olacaktır. Yemeği karıştırmaya ve pişirmeye başladıktan sonra işinizin bittiği malzemeleri ortadan kaldırmak da alanınızı genişletip daha rahat çalışmanıza destek olacaktır. Çöplerinizi de dağıtmadan bir kenarda toplamalısınız.

Elinizde sıcak bir yemek varken de tezgâhınızda her ihtimale karşı bir yer olmalıdır. Çünkü en küçük bir sallantıda elinizde sıcak yemek dolu bir tencereyle sallanmak istemezsiniz. Tabak ve bardakların altları ve aralarında kullanmak için de kaydırmaz malzemeler kullanmalısınız. Bu malzemeler stabiliteyi güçlendirecektir.

Servisinizi daima tek tek yapmaya özen gösterin ve mümkünse teknede olabildiğince oturma halinde bulunmaya çalışın. Dalgalı bir denizde küçük bir teknede iseniz, hazırlaması 20-30 dakikayı geçen yemekleri yapmaktan kaçının. Bu tarz durumlarda ya aperitif bir şeyler hazırlayın, ya da denizin biraz dinginleşmesini bekleyin.  

Örnek Alışveriş Listesi

MANAV

  • Domates
  • Salatalık
  • Limon
  • Sarımsak
  • Kuru soğan
  • Göbek salata/marul
  • Mantar
  • Kabak
  • Patates
  • Meyve

ET VE ET ÜRÜNLERİ 

  • Sucuk
  • Salam
  • Parçalanmış et
  • Sosis

KURU GIDA

  • Çay
  • Makarna
  • Pirinç / bulgur
  • Küp şeker
  • Hazır çorba
  • Çabuk çorba
  • Kahve

KAHVALTILIK

  • Zeytin
  • Beyaz peynir
  • Kaşar peynir
  • Reçel
  • Bal
  • Fındık ezmesi
  • Mısır gevreği
  • Yumurta

Ekstralar

  • Konserveler (ton balığı, mısır, köz patlıcan, barbunya..)
  • Ekmek
  • Salça
  • Zeytinyağı/ Ayçiçek yağı
  • Krema
  • Soya sosu
  • Ketçap/Mayonez
  • Tuz
  • Kırmızıbiber
  • Kekik
  • Pulbiber
  • Yoğurt
  • Tereyağı
  • Süt
  • Atıştırmalılar (bisküvi, kraker, çikolata, gofret..)

İçecekler

  • Su
  • Meşrubat
  • Alkollü veya alkolsüz içecekler
  • Soda

Temizlik ve Malzemeler

  • Bulaşık deterjanı
  • Sabun 
  • Bulaşık süngeri
  • Selpak mendil
  • Yer bezi 
  • Kağıt havlu
  • Tuvalet kağıdı
  • Islak mendil
  • Çöp torbası 
  • Kibrit
  • Pil
  • Streç film
  • Alüminyum folyo
  • Buzdolabı poşeti
  • Buz

Bir cevap yazın