Hayallerinize giden yolun en uygun ve kolay yolu için bizi arayın. Yelkenli tekne satın alma; kirala!
Uzun Dönem Tekne Kiralama
Satın ALMA; Kirala !
İster yelkenli tekne olsun isterse de motoryat olsun. Herkes tekne satın almanın ne kadar zor ve pahalı olduğunu bilir. Herkesin hayalini süsleyen güzel bir yelkenli tekne vardır. Yeni sistemimiz, Uzun Dönemli Yelkenli Kiralamaile gelin yüz binlerce Euro harcamadan, bu işin zorluğunu yaşamadan (marina kirası, bakım onarım, transfer vb.), her şeyiyle hazır bakımlı ve temiz yelkenlilere neredeyse senelik tekne masrafının 1/3 (Üçte biri) fiyatına sahip olun.
Yaşamları yelkenli tekne ile bir şekilde kesişen insanların bu sevdalarından vazgeçemedikleri bilinen bir gerçektir. Tekne sahibi olmanın maddi ve manevi zorlukları hepimiz tarafından bilinmektedir. Bunun keyfini yaşamak istersek, öncelikle tekne sahibi olmanın beraberinde ne gibi sorumluluklar getireceğini anlamamız gerekir. Bu konuda birçok atasözü vardır: “En iyi tekne arkadaşının teknesidir” ya da “Bir tekne sahibinin en mutlu iki günü teknesini aldığı gün birde teknesini sattığı gündür” gibi.

İkinci el bir tekne alabilmek için denizciliği iyi bilmeniz ve alacağınız tekneyi iyi tanıyor olmanız gerekir. Böyle bir şey için yılların tecrübesi gerekir. 2. el tekne satın almak, 2.el otomobil almaya benzemez, hangi yelkenli tekneyi almanız gerektiği konusunda bilgi ve birikiminizin olması gerekir. Hata yaptığınız zaman aldığınız yelkenli tekneyi, satmanız hiç de kolay değildir. Otomobil gibi evinizin önüne çekip satana kadar bekletemezsiniz. Üstelik belirli standartlardaki arabaların fiyatları 5–6 sene geçmiş olsa bile değeri %10–15’den fazla düşmez. İkinci el teknelerde ise satın alınan tekne yaklaşık olarak 10 senelik olacağından bu tür teknelerin sürekli olarak bakım ve tamirat masrafları yapılır. Unutulmamalıdır ki; tekne sürekli suyun üzerinde durduğundan sürekli yıpranmakta ve bakıma ihtiyacı olmaktadır.
Yeni bir tekne almaya karar verirseniz, aşağıdaki minimum fiyatlarla karşılaşırsınız:
Yelkenli Tekne Fiyatları:
35-36 feet yelkenli teknenin fiyatı Min. 90.000 Euro
40-41 feet yelkenli teknenin fiyatı Min. 140.000 Euro.
Bu fiyatların sizlere çok uygun gözükmüş olmasına aldanmayın çünkü bu fiyatların üzerine teknede olmazsa olmaz dediğimiz temel donanımların ve bu teknelerin yurtdışından getirilmesi için denize kadar olan kara transferinin; daha sonrasında da deniz transferi için kaptan, yakıt… gibi ücretlerinin eklenmesi, yukarıdaki taban tekne fiyatlarını aşağıdaki hale getirir:
35-36 feet bir yelkenli teknenin fiyatı Min. 120.000 Euro
40-41 feet bir yelkenli teknenin fiyatı Min. 160.000 Euro.
Teknenizi aldıktan sonra da masraflarınız devam eder, bu masraflardan kurtulma şansınız da yoktur. Bu giderleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Yıllık bağlama bedeli
- Karaya çekme, pasta, cila, tutya, zehirli boya, işçilik, …
- Yelken Bakımı
- Sigorta bedeli
- Vergi ve ruhsat masrafları
- Motor bakım masrafları
- Teknenin güneye transferi (Kaptan, Mazot, Konaklama)
- Tekne temizliği
- Yelken, Donanım, Tente, Bot, …

Bu giderler genellikle tekne bedelinin %8-10 arasında bir bedel tutar. Yani;
35-36 feet yelkenli teknenin fiyatı Min. 10.000 Euro
40-41 feet yelkenli teknenin fiyatı Min. 16.000 Euro.
Burada bu giderlerin dışında satın alınan yelkenli teknenin ilk yatırım maliyeti ve bunun yanında teknenin her yıl %5 yıpranma payı ve değer kaybı da göz önünde tutulduğunda böyle bir teknenin yıllık sabit gideri en az;
35-36 feet yelkenli teknenin fiyatı Min. 16.000 Euro
40-41 feet yelkenli teknenin fiyatı Min. 22.000 Euro
Peki, bir de bütün bunlara katlanıp satın alan tekne sahiplerinin durumuna bakalım. Evet, tekne satın alındıktan sonra ilk başlarda her gün teknede sanki tüm hayat orda geçecekmiş gibi bir hava olsa da ne yazık ki hayat şartları ve alışık olmadığımız bir kültür olduğundan, canım cicim ayları geçecek, yavaş yavaş hanımlar ve çocuklar biz tekneye gelmesek demeye başlayacak. Tek başınıza denize çıkmak istemeyeceğinizden arkadaşlarınızı tekneye davet edersiniz ancak her seferden sonra tüm işler size kalır. Çağırsanız ayrı bir dert çağırmazsanız ayrı bir dert. Eeeee boşu boşuna dememişler “En İyi Tekne Arkadaşımın Teknesi” eh arada sırada sıfır yelkenli tekne olsa bile çıkan arızalar, yıllık rutin bakımlar, Tekne temizliği, Tekneyi karaya çekme, zehirli boya ve denize atma işlemleri, Motor bakım, tadilatıyla, Yelken bakımı ve temizliği ve diğer tekne bakımı ve tadilatı için gereksiz zaman kaybıyla ustalarla uğraşmak zorunda kalırsınız.
Tekne sahiplerinin teknelerini kullanım süreleriyle ilgili yapılan araştırmaların sonucunda, bu sürenin tüm dünyada ortalama 40 gün olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun da büyük bir kısmı, biraz önce bahsettiğimiz işler için harcanmaktadır. Baktığımızda birkaç haftalık kullanım için bu denli büyük fedakârlıklara katlanmanın uygun olmadığını gözlemledik. Şimdi bazılarınızın içinden “yok yok; bu kadarı da abartı! Ben onlar gibi olmam.” dediğinizi duyar gibiyiz; bu düşüncede olanlarınıza hafta sonu marinaya gitmelerini ve teknelere bakmalarını tavsiye ederiz. Çünkü teknelerin %95’ni boş göreceklerdir. Şu an İstanbul da yaklaşık 4500’ nün üzerinde yelkenli tekneve motoryat mevcut; fakat denize bakmanızı öneririz, kaç tekne görüyorsunuz? Çok az, değil mi? maalesef öyle… Boşu boşuna dememişler “Tekne sahibi bir alırken birde satarken mutlu olurmuş”