Pis Su Tankları

Pis Su Tankları

Tabiki de pis su tanklarını koy içerisinde boşaltmayacaksınız. Denizdeki biyolojik hayatın gelişmesi ve sürekliliği, sudaki oksijen, ısı miktarı ve güneş ışığına bağlıdır. Bu üç fiziki şartı belirleyen kritik bölge ise deniz yüzeyidir. Deniz suyunda bulunan oksijenin yaklaşık %70’ini denizlerdeki bitkiler üretir. Denizlerdeki doğal denge, evsel ve endüstriyel atıklar, zirai mücadele ilaçları, kimyasal ve petrol atıkları ile bozulmaktadır.

2872 Sayılı Çevre Kanununda;

Yasaklama; Md. 8 Kirletme Yasağı Her türlü atık ve artığı alıcı ortama vermek yasaktır.

Yasada yatların yanaştığı tesisler ve balıkçı barınakları için pis su tankı alım yükümlülüğü var. Sistemin çalışması için marina ve barınak olmayan yerlerde belediye iskelelerinde ve denizde gezici gemiler ile pis su tankları alınmalı. Ama bu yükümlülüğe kent merkezlerindeki marinalar dışında uyan yok. Atık alım tesisi olanlar çoğunlukla arızalı. Kapasiteleri yetersiz. Görevli personel hafta sonları izinli geceleri nöbetçi yok.

Pis su tanklarını denize boşaltmanın cezai yaptırımları (yakın zamanda azaltılmış olmasına rağmen) vardır. Ancak koydan/kıyıdan uzaklaşmış olmak yetmez. Eğer akıntı ve rüzgar kıyıya/koya doğru esiyorsa, pis su tankınızın içeriği ilk başta engellemeye çalıştığınız noktaya doğru ilerleyecektir.

Yasa hangi sıklıkla atık verilmesi gerektiğine ilişkin bir düzenleme yapmadığı halde denetimlerde mavi kartın en son işlendiği tarih, kişi sayısı ve tank kapasitesi kıyaslanıp, teknenin çevre kirliliğine sebep olup olmadığına ilişkin somut bir bulgu ve tespite yer verilmeden hatta bazı teknelerde bulunan arıtma sistemleri dahi dikkate alınmadan ceza yazılmakta. Bu cezalara yapılan itirazlar mahkemelerde amatör denizciler lehine sonuçlanmaktadır.

Özellikle Ege de amatör denizcilerin ve tur teknelerinin günlük geziler düzenleyeceği kadar yakın karşı komşumuzda liman içi dışında atık boşaltımı denetlenmemektedir.

Siz dikkatli olun!

Genelde ticari tekneleri ve görgüsüzleri pis su tanklarını boşaltırken görebilirsiniz. Onları gerekli mercilere (sahil güvenlik ve Turmepa) ihbar etmeyi kendinize görev bilin. Genelde su örneği ve fotoğrafla tespit etmeniz gerekecektir.

Yeni gelen düzenlemeler dahilinde yeni üretilen teknelere, siyah (tuvalet) tankının yanında bir de gri(bulaşık) tankı eklenmesi gerekecek. Kendi teknenizde gerekli önlemi mutlaka alın.

Bir cevap yazın