Teknelerde Kullanılan Halatlar

Teknelerde Kullanılan Halatlar

Teknelerde kullanılan halatlar , farklı farklı isim ve özelliklere sahiptir. Bunun en büyük sebebi mürettabat arasında konuşurken hangi halatın kastedildiğinin en iyi şekilde anlaşılması içindir.  Her teknede bulunan başlıca halatlar;

1. Mandar Halatları :  Bu halatların başlıca amacı yelkenleri direğin tepesine kadar basmak için kullanılan halatlardır.   Bir ucu direğin tepesine kadar çıktıktan sonra direğin içinden geçerek direk dibinden dışarıya çıkar ve teknenin dizaynına göre içeriden ya da dışarıdan piyano bölgesine giden halatlardır.

  • Ana Yelken Mandarı : Ana yelkeni yukarı basmasını sağlayan halata  denir,
  • Cenova Mandarı : Flok veya (Genoa–Cenova) yelkenleri yukarı basan halatlara denir.
  • Balon Mandarı : Balon (Simetrik, Asimetrik, Cod 0,… ) yelkenlerini  basmak için kullanılan hata denir.

Önemli Not : Balon mandarları genelde bot veya dingh diye adlandırılan servis botlarını tekneye almak içinde kullanılır.

Önemli Not : Direğin tepesine veya direk üstünde yapılacak her hangi bir iş olduğunda teknelerde kullanılan halatlar ya mandar halatları olur ya da balançina halatı.  Genelde direğe çıkılırken emniyetli olması için çifte halat kullanılır.

2. Pupa Palangası Halatı : Bumbanın yukarıya çıkmasını engeller geneliklede pupa seyrinde kullanılır.  Bumbayı aşağı çekmek veya kasmak için kullanılır. Yelken seyrinde bu halat kullanıldığında balançina piyano kilidi dikkatli bir şekilde açılmalıdır.

3. Iskota Halatları :  Iskota halatları, anayelken, cenova (flok) ve balon yelkenlerinin gerekli yatay trimlerini sağlamak için kullanılır. Genelikle sancakta olanlar yeşil iskelede olanlar kırmızı renkte olur.

Bunlar;

  • Ana Yelken Iskotası: Bazı teknelerde tek iken bazılarında ise sancak ve iskele olmak üzere iki tane vardır. Bumbanın sağa sola gitmesine izin verir çektiğinizde ortaya gelmesini sağlar daha fazla çeker seniz bumba aşağı iner anayelken iskotası yelken seyrinde kullanıldığında balançina piyano kilidi açılmalıdır.
  • Sancak Cenova Iskotası: Cenoanın açılması veya trim edilmesi için teknelerde kullanılan halatlar.
  • İskele Cenova Iskotası: Cenoanın açılması veya trim edilmesi için teknelerde kullanılan halatlar.
  • Sancak Balon Iskotası / İskele Balon Iskotası: Veya Rüzgarüstü ve rüzgaraltı balon ıskotaları denir.

4. Balançina Halatı : Bumbayı yukarı kaldırmak veya aşağı inmesini engellemek için kullanılır. Yelken seyrinde hiç bir önemi YOKTUR. Bu halatı çekmek istediğinizde anayelken iskotası ve pupa palangası piyano kilitleri açık olmalıdır.  Bu halatın ani boşlanması  ciddi kazalara yol açabilir çok dikkatli olunmalıdır.

5. Camadan Halatları : Klasik ana yelkenlerde kullanılan halatlardır. Yelkenleri küçültmek için kullanılır.  Genelikle birnci, ikinci ve üçüncü camadan halatları olmak üzere bazı teknelerde 3 ve daha fazlası vardır.

6. Kaningam Halatı : Genelde yarışı teknelerinde ve bazı teknelerde vardır.  Ana yelkenin orsa yakasını germek için kullanılır.  Kaningam halatının olmadığı teknelerde ana yelken mandarı kullanılabilir.

7. Furling Halatı : Furling halatları sarma sistemli yelkenlerde yelkenleri kapatmak için kullanılan halatlardır.

  • Ana Yelken Furling Halatı : Sarma sistemli ana yelkeni kapatmak için kullanılan halattır.
  • Cenova Furling Halatı : Cenova veya flok yelkeni kapatmak için kullanılan halattır.
  • Balon Furling Halatı : Asimetrik, Cod 0,..yelkenlerini  kapatmak için kullanılan halattır.

8. Araba Halatları : Yelkenlerin trim edilebilmesi için kullanılan arabaların ayarlanmasında kullanılan halatlardır.

  • Anayelken Araba Halatları
  • Sancak Cenoa Araba Halatı
  • İskele Cenoa Araba Halatı

9. Koltuk ve Bağlama Halatları : Teknenin marinalarda iskelelerde kıçtan veya baştan bağlanmak istendiği zaman kullanılan halatlardır.  Bu halatlar alınırken dikkat edilmesi gerekli en önemli nokta yüzer olmasına önem verilmelidir.  Bunun en büyük sebebi koltuk halatlarının pervaneye sarılmasını engellemek içindir.

10. Tonoz Halatı : Tonoz halatları genelikle marinalarda veya koylarda restoran iskelelerine bağlanırken kullandığımız halatlardır.  Bunların bir ucu denize atılmış tonoz adını verdiğimiz beton ve demirden oluşan ve halatın bir ucu bu yapılara bağlıyken diğer ucu ise kıçtan bağlı bir tekne için baş tarafa bağlı olan halatlardır.

11. Üstbaskı Halatı 

12. Altbaskı Halatı 

Teknelerin yarış tipi ya da gezi tipi olmasına göre daha farklı halatlarda eklenebilir.

Bir cevap yazın